Que continuï el ball a Ca Xapes

Que continuï el ball a Ca Xapes

14/9/2018.

Un dels projectes per a Valls que més il·lusió em fa de poder dur a terme ja té cara i ulls. Aquest dijous vam presentar, davant l’assemblea de socis de la Llar de Jubilats, el nou projecte de reforma per a l’edifici de Ca Xapes, a la Muralla de Sant Antoni. Després de molts anys d’espera, podem dir que el nou equipament social que ha de donar servei a la gent gran de la ciutat serà una realitat palpable ben aviat. Entre tots els implicats, hem trobat la manera de desencallar la recuperació d’un espai llargament reivindicat per les persones grans de Valls.

Així doncs, presentem un projecte i uns planells que no són pas fruit d’una voluntat futura sense concreció, ni d’una idea que ens passa pel cap, ni d’una elucubració irrealitzable. Ara sí, els materials presentats són fruit del treball conjunt amb la junta de la Llar de Jubilats i els tècnics municipals, i que l’empresa redactora del projecte ha plasmat en un document. Aquests planells no són pas paper mullat, són els que es faran realitat, i per tant són una certesa, un fet.

Si fem una mica de memòria i ens remuntem una dècada enrera, recordarem que el 21 de setembre del 2008 es va celebrar el darrer ball a Ca Xapes. Per tant, aquella antiga fàbrica declarada Bé Cultural d’Interès Local pel seu valor arquitectònic i reconvertida a seu social de la Llar de Jubilats es va haver de tancar tot just ara fa 10 anys. A Valls, hi tenim vivint més de 4.200 persones majors de 65 anys, i per això ens fa falta un equipament que pugui donar-los els serveis que necessiten.

Conscients de la problemàtica, vam entrar a l’Ajuntament de Valls el 2015 amb el clar compromís de rehabilitar i reobrir Ca Xapes des de l’equip de govern municipal. La veritat és que ens ha costat més del que volíem, hem estat més temps del desitjat per desencallar el projecte, ha calgut definir-lo bé, licitar la seva redacció i consolidar el finançament. Però al final hem aconseguit lligar tots els caps.

En castellà diuen que ‘no hay mal que por bien no venga’ i es pot aplicar perfectament al cas que ens ocupa. Aquest temps transcorregut ens ha permès fer un projecte de Ca Xapes més potent, pensant en el futur. Tindrem un equipament que ha de donar servei als socis de la Llar de Jubilats, i per extensió a tota la gent gran de Valls, però també ha de ser un dinamitzador d’entitats i ciutadans de Valls. Els equipaments futurs per a les persones grans es basen en la intergeneracionaliat. Avui, quan les persones es jubilen són molt actives i cal que l’equipament dissenyat pugui ser molt dinàmic en la seva funcionalitat i en la seva oferta, per això s’ha ideat un equipament molt adaptable i alhora funcional, per poder donar resposta a les necessitats de tothom.

Quan un es jubila i mira enrere, pot repassar tot el que ha fet: els dies de treball, la participació en entitats, la convivència de barri, el compliment de les seves obligacions com a ciutadà…, moltes activitats realitzades que deixen coses positives a la societat i a la ciutat on es viu, que aporten un gra de sorra al benestar de la col·lectivitat. Si Valls és com és, ha estat gràcies a l’aportació de molta gent que ara gaudeix de la jubilació. I la ciutat mereix tractar els jubilats i les jubilades com cal i dotar-los de serveis i equipaments dignes. Per fi, la Llar de Jubilats podrà disposar d’un espai digne i adequat a les seves necessitats.

Vull agrair als jubilats i jubilades de la Llar la immensa paciència que han tingut durant aquests 10 llargs anys. I també vull disculpar-me si cal per no haver pogut fer realitat el projecte abans durant l’actual mandat municipal. Estic segur que un cop acabada la reforma, podrem gaudir tots i totes d’un espai capdavanter i emblemàtic per a la ciutat. Ben aviat es reprendrà el ball que es va aturar ara fa una dècada pel mal estat de l’edifici.

Deixa el teu comentari