El gran recapte de valors

El gran recapte de valors

SOLIDARITAT
El Gran Recapte d’Aliments és, possiblement, la millor mostra de col·laboració entre la societat civil i les institucions públiques que tenim a Valls. La suma d’esforços i recursos permet que, per vuitè any consecutiu, la campanya de recollida que avui comença i que s’allarga fins aquest diumenge dia 2, esdevingui la mobilització social solidària de més envergadura a la ciutat, frec a frec amb la Marató de TV3, que també és la gran protagonista del mes de desembre tan a Valls com a Catalunya en general. Iniciatives com aquestes demostren que la societat està compromesa en ajudar les persones que pateixen d’una manera més severa la crisi socioeconòmica, en el cas del Gran Recapte, i malalties greus o cròniques en el cas de la Marató.

MODEL
El model de funcionament del Gran Recapte d’Aliments a Valls ha anat variant en aquests vuit anys i ha evolucionat fins aconseguir que el nombre d’aliments hagi crescut fins a situar-se en més de 20.000 quilos l’any passat. Des de la Regidoria de Benestar Social, en les darreres edicions de la campanya hem cregut que calia un canvi d’estil. Hem passat d’un model que apostava per fer una campanya de recollida pròpia durant uns quants dies, amb la instal·lació a la plaça del Pati d’un marcador de quilos aconseguits, a fer-la coincidir plenament amb les dates del Gran Recapte que se celebra a la resta de Catalunya.

Hem deixat de banda el model que pivotava en la publicitat i en les fotos al costat del marcador a un altre que posa l’èmfasi en les persones i els valors, un estil de fer més nostre, que creiem més efectiu i profitós. Així, la implicació de les entitats locals i el treball dels valors entre tota la ciutadania, i especialment entre els escolars, són els nous pilars fonamentals. Els més de 4.000 euros que es destinaven a imatge i publicitat de la campanya local, ara van a parar a la compra d’aliments frescos i congelats que omplen els magatzems de les entitats socials de proteïnes, un nutrient molt més útil per a les persones necessitades que no pas una col·lecció de fotografies.

Una altra manera de treballar que hem implantat, en paral·lel a la recollida, és la conscienciació de l’alumnat. Els estudiants de cicle formatiu d’Integració Social realitzen càpsules de sensibilització als alumnes de 6è de primària de diversos centres educatius de Valls en els dies previs a la campanya. Es pretén educar en valors als nens i nenes, perquè ells seran els ciutadans i ciutadanes que hauran de regir la nostra societat i cal que els tinguin ben interioritzats, aquests valors. Tantdebò en el futur no calgui fer un gran recapte si això vol dir que en el dia a dia tothom té les necessitats bàsiques com l’alimentació ben cobertes.

El nostre model també ha introduït millores en aspectes més logístics de la campanya. La recollida, la selecció i l’empaquetat de tots els productes que la ciutadania dóna generosament en els recipients instal·lats als supermercats de Valls fa que arribin ja classificats i ordenats als magatzems de les entitats. Així facilitem la feina als voluntaris que posteriorment han de distribuir els aliments entre els usuaris.

RESULTATS
Deia que som una ciutat solidària, i no ho dic per dir, ja que les dades de la campanya i els resultats ho avalen: més de 20.000 quilos recollits, una participació que supera el centenar de voluntaris, nou cadenes de supermercats cedeixen els seus espais i diverses entitats de caire social i institucions de Valls hi estan implicades, concretament són la Fundació Banc d’Aliments, Càritas Arxiprestal de l’Alt Camp, l’Assemblea Local de Creu Roja de Valls, el menjador social La Taulada, l’associació Egueiro, el Consell Comarcal de l’Alt Camp i l’Ajuntament de Valls.

Vull agrair la participació de totes aquestes persones voluntàries i entitats, de la ciutadania que dóna els aliments i dels mitjans de comunicació com aquest mateix setmanari i la ràdio Hit103, que se sumen a la campanya de manera altruista. La solidaritat és un dels grans valors republicans i veure aquesta àmplia mobilització social em fa ser molt optimista. Animo a tothom a participar en la campanya fent donació dels aliments que pugui. Amb molt poc, es fa molt.

Deixa el teu comentari